Enighet och solidaritet mot högerpolitik och rasism

Idag kl 18.00 i Brunnsparken uppmärksammar Göteborgs antirasistiska nazi-papperskorgnätverk för organisationer minnet av kristallnatten och manifesterar mot rasismen idag

Det som kallas kristallnatten genomfördes av de tyska nazisterna 9 november 1938. Det finns en mängd händelser i historien som bör uppmärksammas. Uppmärksammas för att händelserna inte skall falla i glömska, för att vi, nu levande, skall dra lärdom.
Kristallnatten är en sådan händelse. Nazisterna fängslade och dödade judar. Detta får inte glömmas och inte förnekas. När man uppmärksammar Kristallnatten skall man också ha med sig att dödandet av judar inte var ett första steg från nazisterna. Innan Kristallnatten hade nazisterna dödat och fängslat kommunister, socialdemokrater och fackföreningsfolk. Därefter var det judarnas tur.
Detta får inte glömmas.
Detta skall vi ha med oss.
Det är viktigt.
Men om man stannar här och enbart betraktar detta som historiska händelser hamnar man fel.
Samma mörka krafter som genomförde Kristallnatten finns och verkar i dag, nazister, rasister högerpopulistiska partier och rörelser. Dessa krafter verkar över världen, Europa och i Sverige.
Sverige deltar i på olika sätt i krig som föder död och förstörelse som folk flyr i från. När en del av dessa flyktingar kommer till Sverige eldar rasister och nazister upp flyktingförläggningar. Rasister och nazister attackerar i Sverige i dag människor som agerar mot rasism och nazism.
Ett antirasistiskt arbete i Sverige i dag har att agera emot och skapa opinion mot dessa mörka krafter. Detta aktualiserar årsdagen av Kristallnatten.
Göteborgs antirasistiska nätverk för organisationer

Share
Det här inlägget postades i Verksamhet. Bokmärk permalänken.