Israel struntar i FIFA:s stadgar

freePalestinianFootball

På torsdag invigs VM i fotboll i Brasilien. Dagarna innan har FIFA (internationella fotbollförbundet) sin 64:e kongress i Sao Paulo, Brasilien.

FIFA håller årliga kongresser och sedan 63:e kongressen (2013) har styrelsen för FIFA arbetet för att hålla igång förhandlingar mellan det Palestinska Fotbollförbundet (PFA) och det Israeliska Fotbollförbundet (IFA). Fifas ordförande Sepp Blatter var under mars på besök i både Israel och Palestina.

Men redan till den första förhandlingen försökte IFA villkora mötena och förhandlingarna. Den israeliska sidan krävde att den palestinska idrotten, i detta fall PFA, måste gå via de formella kanalerna i Israel, som resten av den palestinska myndigheten får göra.

Till saken hör att idrotten i Palestina organiseras sedan ett par år tillbaka varken av den palestinska myndigheten på Västbanken eller på Gaza. Den organiseras via specialförbund som PFA, Palestinska olympiska kommittén och breddidrotten sköts av klubbar som ingår i the higher council for sport and youth, som direkt ligger under PLO.

Kravet som Israel la för förhandlingar med PFA ledda av FIFA är upprörande inte enbart för att palestinsk fotboll återigen är hänvisade till ockupanternas goda vilja utan det är ett direkt brott mot FIFA:s stadgar där varje förbund har till uppgift att hantera sina angelägenheter dvs sin idrott och dess tävlingar oberoende och se till att dessa inte påverkas av en tredje part.

Under 2013 har PFA tagit fram en rapport om idrott under ockupation, man driver också en blogg där man rapporterar kring fall där den israeliska ockupationen har påverkat den palestinska fotbollen på elitnivå.

Trots att det är uppenbart att IFA:s krav för förhandlingar och Israels ockupation av Palestina är brott mot FIFA:s stadgar, så har inte FIFA velat ställa krav på Israel. FIFA har försökt att stödja PFA genom anläggningsstöd, men annars behandlat PFA och IFA som två jämbördiga parter.

Under kongressen ska Blatter rapportera om hur arbetet med att ”lösa” frågan om Palestina-Israel har gått.  Inför denna rapport har PFA gått ut med ett brev med en uppmaning till alla nationella fotbollförbund bla Svenska fotbollförbundet. I brevet så menar PFA att om inte FIFA i sin rapport kan presentera en lösning så att palestinska fotbollsspelare kan utöva sin idrott utan hot mot deras liv, att de kan röra sig fritt, att Israel slutar förstöra palestinska fotbollsarenor, slutar att ingripa i deras fotbollsfrågor och slutar att bryta mot de mänskliga rättigheterna. Om FIFA:s rapport inte kan ge en sådan lösning så uppmanar PFA att man ska lägga till en fråga på dagordningen- att suspendera det Israeliska fotbollförbundet ur FIFA. 

 

Share
Det här inlägget postades i Verksamhet. Bokmärk permalänken.