Vem tar ansvar för folkhälsan?

De som Riksidrottsförbundet tycker ska prata om folkhälsa är de som är med och monterar ner hela vår sociala välfärd.

Under Riksidrottsmötet i våras så fördes en stor debatt om idrottsrörelsens framtid. Vilken strategi ska man ha för att möta framtiden och fortsätta vara en folkrörelse? En efter en gick ombuden och Riksidrottsstyrelsen upp i talarstolen och betonade vikten av att nå brett och så många som möjligt. Att det är viktigt att nå både ungdomar, kvinnor och grupper från segregerade områden. Jag tror inte man menade de boende i Älvsborg eller på Lidingö där befolkningen utgörs av homogen och segregerad svensk övre medelklass. Istället talade man om personer boende i miljonprogramsområdena.

Utifrån den diskussionen och det som sades från talarstolen så tänkte i alla fall jag, kanske något naivt, vad bra. Äntligen inser även tjänstemännen och Riksidrottsstyrelsen behovet av att involvera fler än bara medelklassen. Äntligen ska vår verklighet också få vara en del av verklighetsbeskrivningen. Dessutom var man väldigt tydlig med att detta arbete skulle påbörjas snabbt för det var så viktigt. Vilket det är. Alla människor ska självklart ha en möjlighet att ta del av idrottsrörelsen, inte minst för folkhälsans skull.

Så jag åkte från Riksidrottsmötet med ganska gott mod, vi hade vunnit striden om 51-procentsregeln och arbetet med att nå fler och involvera oss som har verksamhet i miljonprog-ramsområdena skulle börja.

Några veckor gick och ingenting hördes frånRiksidrottsstyrelsen om strategiarbetet, men så dimper det ner en inbjudan i klubbens mailbox. En inbjudan från Riksidrottsförbundet och Lidingöloppet om ett folkhälsosymposium. Som de kallar Hälsa – en maktfaktor!

Bara för att det är Lidingö ska man ju inte förkasta allt, utan vi i klubben började titta på inbjudan. Och inser att här låtsats de bara prata folkhälsa för de som är inbjudna att leda workshops och sitta i panelsamtal är Henrik Bäckström, Förbundsdirektör Bemanningsföretagen, Filippa Reinfeldt, Hälso- och sjukvårdslandstingsråd samt styrelseledamot i GIH, Ilona Orgmets, Head of Recruitments Solutions Adecco, Johanna Frelin, VD Hyper Island, Kristian Kindstedt, Hälsa- och arbetsmiljöstrateg, SEB.

Första tanken är att detta kan inte vara möjligt, man kan inte bjuda in Moderaternas Filippa Reinfeldt som är ansvarig för att ha sålt ut och privatiserat vården i Stockholm till att prata om folkhälsa. Det kan inte vara sant! Men visst tusan är det sant, de som Riksidrottsförbundet tycker ska prata om folkhälsa är de som är med och monterar ner hela vår sociala välfärd, de som är med och ser till att människor inte har fasta jobb utan tvingas som på tidigt 1900-tal hoppas på ett jobb för dagen. Dessutom har de mage att ta ut en avgift på 895 kronor, om nu någon skulle vilja höra Filippa Reinfeldt förespråka mer ”valfrihet”. Det är ju sjukt.

Därför har vi i Proletären FF bestämt oss för att själva arrangera ett panelsamtal om folkhälsa i samband med årets Fredslopp. Vem ansvarar för folkhälsan i ett samhälle i kris? Varför skiljer det nio år i livslängd mellan boende i Långedrag i Göteborg och Bergsjön i Göteborg?

Alla människor, oavsett klasstillhörighet, har rätt till god hälsa. Men precis som vi egentligen vet så handlar det om att ta initiativet och tvinga de som monterar ner och förstör att ta sitt ansvar för hela befolkningen.

Panelen på Fredsloppet består av medlemmar från Proletären FF, Pantrarna för upprustning av förorten samt Kultur- och idrottsföreningen Spartacus. Riksidrottsförbundet är inbjudna men jag tror inte de vågar svara.

Hitta fredsloppet på facebook

Share
Det här inlägget postades i Verksamhet. Bokmärk permalänken.