Idrott under ockupation

Om tre dagar, den 4 augusti så spelar Sveriges F17-lag EM-kval mot borta mot Israel. Palestinians inspect the debris of the destroyed Palestine Sports Stadium in Gaza City
I samband med FIFA:s kongress i våras, släppte det Palestinska Fotbollsförbundet en intressant rapport (du hittar rapporten längst ner) under rubriken ”Sport under siege”, dvs idrott under belägring. Rapporten delades ut till alla delegater på kongressen. I rapporten går man igenom de senaste metoderna som den israeliska staten använder sig av för att försvåra utvecklingen av den palestinska idrotten. Det är skrämmande läsning.

Israel försöker stoppa och försena byggandet av flera idrottsanläggningar på Västbanken, bland annat genom att palestinier och palestinska organisationer av ”säkerhetsskäl” inte ges bygglov.
Ett exempel på detta är när byn Beit Liqya fick stöd av FIFA för att omvandla en redan existerande fotbollsplan till en naturgräsplan. Palestinierna måste ansöka om tillstånd av Israel för förändring av planen. Israelerna skyller på säkerhetsskäl och fördröjer på så vis projektet. Man kan ju ställa sig frågan hur gräs kan vara farligare än sand.

Detta visar att frågan inte handlar om vilket underlag palestinska klubbar spelar fotboll på, utan om makten över marken, vattnet och gränserna.

När en idrottare boende i Gaza ska ta sig till Västbanken för att utöva sin idrott så behöver hen först söka tillstånd hos det så kallade Civila sambandskontoret. Hen måste uppge skälet för sin resa och kunna visa upp en inbjudan. Sedan är det bara att vänta.

Det finns inga föreskrifter på att du ska få din ansökan godkänd eller avslagen inom en viss tid, utan du kan få vänta allt ifrån tre dagar till en månad, eller ännu längre. Om du sedan har tur och får tillstånd att åka från Gaza till Västbanken så är det ett tidsbegränsat tillstånd. Det går ut ett visst datum och då måste hela ansökningsproceduren tas om. Dessutom gäller tillståndet inte för hela Västbanken, utan det är knutet till en speciell stad eller plats. Det innebär att en ung talangfull idrottare från Gaza kan bli värvad av en klubb i Ramallah, och få tillstånd för att träna med den klubben. Men om klubben ska spela en bortamatch mot ett lag från Betlehem kan den unga spelaren från Gaza riskeras att gripas i checkpointen. Hen riskerar då inte bara att arresteras utan riskerar också att skickas tillbaka till Gaza.
Ett av de mest välkända exemplen på arresterade spelare är Mahmoud Sarsak. Han satt häktad utan rättegång och släpptes efter att ha hungerstrejkat i över 90 dagar. Han var inte anklagad för något brott och när till och med Sepp Blatter, FIFA:s ordförande, vädjade till Israel om att släppa Mahmoud Sarsak blev situationen ohållbar för Israel och Mahmoud blev frisläppt.
Mahmoud Sarsak situation sätter ljuset på hur situationen ser ut för palestinska barn och ungdomar som idrottar. De utsätts för hot och trakasserier från israeliska myndigheter och israelisk militär.

Trakasserierna äger inte bara rum när de ska ta sig mellan olika städer, utan det händer att israelisk militärpolis stormar planen under pågående match. Detta skedde i våras under en pojkar 14-match mellan klubbarna Jabal Al-Zaitun club och Nadi ai-Moathafin club. Planen stormades av militär som hotade att arrestera alla; spelare, föräldrar, ledare och publik, om de inte avbröt matchen och lämnande arenan. Därefter förbjöd militären alla från att återvända till planen någon gång i framtiden.

Den israeliska ockupationen är ständigt närvarande i den palestinska idrotten. Både genom fysisk militär närvaro, men också genom att enorma byråkratiska processer byggs upp för att till exempel kunna ta emot donationer. Om FIFA, Sverige eller något annat land, organisation eller person vill skänka idrottsutrustning till en palestinsk klubb eller organisation så ställs följande krav för att förfrågan överhuvudtaget ska behandlas av det israeliska tullverket:

• Ett brev från organisationen som skänker material där man beskriver vad donationen innehåller.
• Ett dokument som tillkännager donatorns fullständiga namn, telefonnummer och adress.
• Ett dokument som tillkännager mottagarens fullständiga namn, telefonnummer och adress.
• Ett brev från det palestinska tullverket till det israeliska tullverket där man begär tullbehandling och frigörandet av utrustningen.
• En detaljerad lista av innehållet i donationen, där man har ett nummer för varje sak, varje storlek, varje märke mm.
• Ett dokument innehållande namnet, telefonnumret och fullständig adress till personen eller företaget som är ansvarig för godkännandet av den palestinska mottagaren.

När detta är löst måste lasten, tex 24 par shorts i storlek L, passera en säkerhetskontroll innan det är möjligt att skicka vidare shortsen till mottagaren.

Allt detta utgör hinder för den palestinska idrotten att utvecklas och växa till en nationell idrott. Trots detta försöker den officiella palestinska idrotten skapa just det. Precis som vi här i Sverige har Riksidrottsförbundet som administrerar och har hand om all vår idrott så administrerar Högsta rådet för ungdomar och sport all palestinsk idrott.

Rådet bildades 2012 och ligger direkt under PLO. Högsta rådet för ungdomar och sport ersatte det gamla sport- och ungdomsministeriet, som styrdes av den palestinska myndigheten (PNA) på Västbanken. Rådet ansvarar inte bara för idrotten på Västbanken, utan har även ansvar för idrotten i Gaza och i flyktinglägren.
Samtidigt som palestinierna försöker lyfta bort idrotten från den politiska konflikten mellan Fatah och Hamas, så använder de sig av idrotten i ett nationsbyggande syfte.

Dessa steg som den palestinska idrotten tar ses inte med blida ögon från israeliskt håll. Ju närmare Palestina kommer FN, Olympiska kommittén, FIFA mm, ju svårare är det att bortse från Israels ockupation av Palestina.

Nyligen så talade ordföranden i Palestinas Fotbollsförbund om situationen för palestinsk fotboll på FIFA:s kongress. Detta kommenterade Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet, på sin blogg såhär: ”Under kongressens senare del fick företrädare för Palestinas Fotbollförbund beskriva sin situation inför kongressen och då kan man konstatera att vi i Sverige har våra problem, men de bleknar något i skenet av den problematik företrädarna från Palestina brottas med.

Svensk idrott har fattat beslut om att stödja uppbyggnaden av den palestinska idrottsrörelsen. Ett enkelt sätt att göra detta är att avbryta allt idrottsutbyte med Israel till dess att ockupationen har upphört så att den palestinska idrotten får en rimlig chans att utvecklas.

Det går inte att frikoppla frågan om idrott från politik. Samtidigt som svensk idrott ska stödja palestinsk idrott så tycker biståndsministern Gunilla Carlsson att Sverige kan minska biståndet till Palestina för att tvinga fram förhandlingar med Israel. Ändå fortsätter Sverige och EU att utveckla handel och militära samarbeten med Israel. EU och Sverige upprätthåller på så vis stödet för den israeliska ockupationen.

Rapport från palestinska fotbollförbundet

PFF:s motion till RIM 2013

Share
Det här inlägget postades i Verksamhet. Bokmärk permalänken.