UEFA uppmanas att ställa in fotbollsturnering i Israel

I ett brev till ordföranden för UEFA, Michel Platini, ber före detta sportministern i Frankrike, Marie-George Buffet ,att turneringen ska inställas då Israel hindrar palestinska idrottsmän att röra sig fritt och utan grund har fängslat palestinska fotbollsspelare i det nationella laget. ”Detta överensstämmer inte med de sportsliga värderingar som måste respekteras när ett land organiserar en stor internationell tävling”, skriver hon.

Michel Platini ordförande för UEFA

Route de Genève 46

CH 1260 Nyon 2Suisse

 Stain den 7 mars 2013

 Bäste ordförande!

Tillåt mig att dra Er uppmärksamhet till planerna på att låta Europeiska fotbollsturneringen 2013 för spelare under 21 år äga rum i Israel.

 Detta beslut väcker mycket starka känslor hos många idrottsmän och idrottskvinnor. Ni känner alldeles säkert till protesterna från många fotbollsspelare men också från vanligt folk och från föreningar som kämpar för rättvisa och fred i Israel och Palestina. Ni känner också till mitt engagemang att främja alla människors rätt till idrott och i alla hörn av världen utan att begära av idrottsmännen att de ska stödja en viss politisk agenda.

 Det är denna etiska kod som får mig att vända mig till Er och uppmana Er att inte låta Europeiska fotbollsturneringen äga rum i Israel. Jag höll helt med Er när Ni 2010  förklarade att ” de åtgärder som vidtas mot den palestinska idrotten utgör en kränkning av regelverk och internationella lagar som gäller för medlemmar i URFA”.

 Situationen har på inget sätt förbättrats utan fortsätter som tidigare. Det är beklagansvärt att palestinska idrottsmän på grund av att de inte ges resetillstånd varken för att resa inom eller utanför palestinskt territorium och på så sätt hindras de från att kunna delta i tävlingar men också på grund av att många idrottsmän ofta arresteras och sätts i fängelse. Ta till exempel det grundlösa fängslandet av målvakten i palestinska olympialaget, Omar Abu Roï och fotbollsspelaren från Ramallah, Mohammed Nmir, och Mahmoud Sarsak från det palestinska nationella laget som fängslades för att han tog sig från Gaza till Västbanken för att delta i en match.

 Ni är säkert överens med mig, som ordförande och kär vän, att ett sådant förfaringssätt mot idrottsmän och ett lands rättighet att utöva idrott i sitt land är helt oförenligt med de värderingar inom idrotten som måste respekteras när det organiseras en stor internationell tävling.

Jag är därför övertygad om att Ni i sportens namn och för allas rätt att utöva idrott, kommer att vara mottaglig för de protester som höjs mot att tävlingen i fråga ska äga rum i Israel. Jag vet att jag kan räkna med Er omsorg om när det gäller att respektera den principen som en anledning för att ompröva spelplatsen för Europacupen 2013.

 Jag tackar Er i förväg för den uppmärksamhet Ni kommer att ägna denna uppmaning.

Hjärtliga hälsningar

Marie- George Buffet.  

Share
Det här inlägget postades i Verksamhet. Bokmärk permalänken.