40 års festen succé

Efter intensiva förberedelse med inbjudningar, iordningställande av klubbhuset, dagen till ära försett med stort tält över altan samt nybyggd utescen och grillning av mat var det dags att slå upp portarna för ca 270 gäster som bestämt sig att delta i festligheterna. Här blandades medlemmar som startat Proletären FF med medlemmar från olika perioder i klubbens historia och med dagen spelare och ledare. Men det var inte bara medlemmar som kom för att fira PFF 40 år, utan även vänner och supportrar till den röda klubben och representanter från olika idrottsorganisationer, politiska organisationer och solidaritetsföreningar.

Efter en dryg timmes minglande där många uppskattade möten blev av var det så dags för själva programmet. PFF veteranen Bengt Frejd hälsade alla välkomna och sedan var det dags för Benga, att ta plats på scenen. Benga framförde nyskriva låtar med skarp kritik av skeendet i samhället som manade till kamp vilket uppskattades av publiken. Han avslutade med Proletären en låt tillägnad Proletären FF tillsammans med Bernt Andersson och musiker från Backateatern. Efter det var det dags för Spartacuskören som i flera nummer häcklade skeende i samhället och inte minst Göteborgsandan till publikens förtjusning. Därefter tog Ingrid Frejd ordförande i Proletären FF plats på scenen och poängterade storheten i att Proletären FF genomfört 40 framgångsrika år, varje dag som klubben verkar är en seger genom att hela tiden visa på behovet av en annan idrott och ett annat samhälle än det som dagens ansvariga erbjuder ungdomen. Hon avslutade med att säga att om 40 år är det andra som firar Proletären FF för PFF behövs!

Anders Carlsson ordförande i Kommunistiska Partiet poängterade det nära samarbetet med Proletären FF och utbringade ett fyrfalligt leve för jubilaren och överlämnade 10 000 kr till framtidskontot. Ulf Carlsson kanslichef Göteborgs Fotbollsförbund, framförde gratulationer och fortsatte att säga att Proletären FF spelar en avgörande roll i den idrottspolitiska vardagen i Göteborg och Sverige. Tack vare PFF:s initiativ att 175 av 180 klubbar i distriktet ställde sig bakom PFF:s krav på konstgräsutbyggnad har Göteborg mer konstgräsplaner än de andra storstäderna Stockholm och Malmö. Även inom andra områden som högre bidrag och lägre taxor har Proletären FF gått i täten och inte minst i kampen för att föreningslivet skall vara demokratiskt och inte säljas ut till kapitalet. Men här höjde Ulf Carlsson att varnade finger. Striden om vem som skall äga föreningslivet är långt ifrån avgjord. Han fortsätta att berätta att PFF spelat en avgörande roll i solidaritetsarbetet i kampen mot apartheid, att han och andra idrottsledare fått träffa Nelson Mandela. Att PFF väcker frågan om Palestinas rätt att delta i den internationella idrotten. Avslutningsvis lät han publiken förstå att när Proletären FF var med och ansvariga för någon samhällsinsats så var Göteborgs Fotbollsförbund aldrig oroliga eftersom PFF:s representanter alltid gjorde ett bra arbete. Därefter fångade Sven Wollter med musiker publiken i det ena efter det andra bejublade numret. Svens tolkning av dikten ”Motstånd” tillsammans med Spartacuskören var något alldeles extra och när han gjorde extra numret ”Bolsjevikvisan” var det som applåderna aldrig ville ta slut.

Sedan förvandlades rummet på mindre än tio minuter till en festlokal, med vita linnedukar, tallrikar, glas, blommor och serveter så att alla gäster kunde bjudas på en utsökt måltid lagad under tiden av PFF:s egna kockar. Sedan fortsatta festen med massor av möten, minnen och till tonerna från den för kvällen eminenta orkestern under ledning av Bernt Andersson bjöds det upp till dans till långt fram i natten. Från PFF:s sida vill vi tacka alla som gjorde kvällen till ett minne för livet.

Dela!
Det här inlägget postades i PFF 40 år, Verksamhet. Bokmärk permalänken.